Hoe maakt jouw bakker PUUR 

De ingrediënten die de bakker voor PUUR nodig heeft zijn hoogwaardig en worden bovendien extra gecontroleerd op kwaliteit. Zo wordt er bij PUUR gebruik gemaakt van een speltmelange van de meest zuivere speltsoorten. Het speltmout en de speltdesem worden op natuurlijke wijze vervaardigd.

Wist je dat jouw bakker voor een warm ambachtelijk brood minimaal 4 uur eerder zijn bed uit moet komen?

Dus je bakker begint al vroeg in de morgen met het afwegen van alle ingrediënten om het PUUR brood te maken en doet deze in zijn deegkuip. Hieraan voegt hij water en een klein beetje verse gist toe. Door zijn vakmanschap weet hij precies hoe warm dit water dient te zijn voor de optimale deegtemperatuur.

Vervolgens laat hij alles door een kneedmachine langzaam mengen zodat alle zaadjes en het speltmeel het water goed kunnen opnemen. Dit zorgt uiteindelijk voor een lekker mals brood. 

Na het mengen wordt de kneedmachine maar heel even sneller gezet en wordt het deeg afgekneed. Dit kneden is nodig om ervoor te zorgen dat het brood een goede samenhang en mooi volume krijgt.

Als het deeg is afgekneed en afgewogen wordt er een bol van gemaakt. Deze bol laat hij dan ± 40 min. rijzen. Dit rijzen is o.a. nodig voor een goede ontwikkeling van de smaak- en aromastoffen van het uiteindelijke brood.

Na deze bolrijs wordt de bol met veel vakmanschap platgedrukt, opgevouwen en opgerold en vervolgens in een zadenmelange gedrukt. Dit is de decoratie van het brood wat zorgt voor extra smaak aan de korst van PUUR brood. 

Vervolgens wordt het deeg in een blik of op een doek gelegd waarna het weer dient te rijzen, dit duurt ongeveer 90 minuten. Als het deeg voldoende groot is geworden kan het worden gebakken. Dit bakken gebeurt op de vloer van de oven bij een temperatuur van 240°C. Voor de glans gebruikt de bakker vaak een beetje stoom in de oven.
Na ± 35 minuten is het PUUR brood gebakken en kan het na voldoende te zijn afgekoeld worden verkocht.
Je behoudt het krokante korstje van PUUR brood natuurlijk het beste wanneer je het in een papieren zak bewaart.

Da's pas genieten!